
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

   

    
   

 
   

 

 
     

 
  

 

 
 

 

    
 

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-260 

Issued: May 1982 

This opinion was decided under the Code of Professional Responsibility, which 
was in effect from 1971 to 1990.  Lawyers should consult the current version of 

the Rules of Professional Conduct and Comments, SCR 3.130 (available at 
http://www.kybar.org), especially Rules 7.01-7.50 and the Attorneys’ 
Advertising Commission Regulations, before relying on this opinion. 

Question: May a lawyer advertise legal services in the Commonwealth of Kentucky 
and not be admitted to practice in the Commonwealth of Kentucky?  

Answer: Qualified No.  

References: Bates v. State Bar of Arizona, 433 U.S. 350 (1977); In the Matter of R.M.J., 
455 U.S. 191, 102 S.Ct. 929 (1982); Kentucky Bar Assn v. Gangwish, 630 
S.W.2d 66 (Ky. 1982)  

OPINION 

This Committee is once again called upon to answer a question involving lawyer’s 
advertising. Recent Supreme Court cases of the United States, as well as this State, have 
allowed lawyer’s advertisement for routine legal services so long as the advertisement is 
not false, deceptive or misleading. See Bates v. State Bar of Arizona, 433 U.S. 350 (1977), 
In the Matter of R.M.J., 455 U.S. 191, 102 S.Ct. 929 (1982), and Kentucky Bar Assn v. 
Gangwish, 630 S.W.2d 66 (Ky. 1982).     

There can be no doubt that the United States Supreme Court decisions in Bates and 
R.M.J. apply to the Commonwealth of Kentucky and would allow lawyers not admitted in 
the Commonwealth to advertise in Kentucky. Supreme Court Rule 3.030(2) requires a 
lawyer who is licensed to practice in another state and not in Kentucky to practice in 
Kentucky as long as he subjects himself to jurisdiction of the Rules of the Court and 
engages a member of the Association as co-counsel, whose presence shall be necessary at 
all trials. It is abundantly clear that a lawyer not admitted in Kentucky may only practice 
law in the Commonwealth with restrictions.     

It is significant that the Supreme Court of Kentucky in reviewing the Bates case 
placed special emphasis on the following wording of the United States Supreme Court: 
“The only services that lend themselves to advertising are the routine ones: the uncontested 
divorce, the simple adoption, the uncontested personal bankruptcy, the change of name and 
the like....” 
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The Kentucky Court further found, “It is apparent that advertising as to fees is 
limited to fees charged for certain routine services and that misleading advertising can be 
prohibited.” (Emphasis by the Court.) Kentucky Bar Assn v. Gangwish, 630 S.W.2d 66 
(Ky. 1982). 

Accordingly, it is the Ethics Committee’s opinion that a lawyer who advertises in 
the Commonwealth of Kentucky misleads the public into believing that they are admitted 
to practice in the Commonwealth of Kentucky when in fact they are not. In the event that 
a lawyer from another state wishes to advertise in the Commonwealth of Kentucky there 
should be an appropriate statement listed in the advertisement. It is not this Committee’s 
function to determine the nature and extent of the statement. It is the Committee’s feeling 
that a statement such as “not admitted to practice law in Kentucky without co-counsel” 
would be adequate. 

Of course, this opinion does not address the issue in which a lawyer advertises in a 
state in which he is admitted to practice law and that advertisement is transmitted to 
Kentucky in which the lawyer is not licensed to practice law.  

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the 

Kentucky Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 
(or its predecessor rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


